matematykaszkolna.pl
CHEMIA, mieszanina gazów Natasza: W stalowym zbiorniku znajduje się pod cisnieniem 100kPa roztwór gazowy propanu ( C3H8 ) i butanu ( C4H10 ) o temperaturze 373,15K i gęstości 1,703g/dm3. Jaki jest ułamek molowy propanu w tym roztworze ?
31 paź 16:16
Mateusz: Skorzystaj z Prawa Daltona
1 lis 19:07
Natasha : Serdeczne dzięki mateusz... ale w takim razie wyszło mi że ułamek molowy propanu w roztworze wynosi
 119,8198072 
u=

mógłbyś mi to sprawdzić, bo nie rozumiem chyba tego prawa... prawde
 100000 
mówiąc pierwsze o nim słysze emotka byłabym wdzięczna za dalszą pomoc emotka pozdrawiam
2 lis 19:39
Mateusz: O prawie daltona masz napisane tu http://oen.dydaktyka.agh.edu.pl/dydaktyka/chemia/a_e_chemia/2_stany_skupienia/02_03_06.htm chociaz to w linku z AGH jest chyba troche trudne no chyba ze umiesz lub nauczysz się odczytywac sume z symbolu sigma czyli czegos takiego "∑" podaje ci drugi link do strony w ktorej tez to jest dobrze wytłumaczone tu:http://www.chemia.dami.pl/obliczenia.htm masz to w dziale 17.8 Prawa gazowe sprawdzic to nie mam teraz czasu bo musze wyjsc
2 lis 19:57
Natasha : Jeżeli ktokolwiek mógłby to sprawdzic... byłabym wdzięczna... oczywiście czytałam teraz regułe prawa daltona... i.... spróbowałam ją zastosować... tylko czy ten wynik taki powinien być... bo nie jest poprawny..emotka
2 lis 21:24
Mateusz: Zadanie dosyć ciekawe ale tak po głębszym zastanowieniu mozna je zrobic prosciej niz z Prawa Daltona mozemy sobie np załozyc ze V = 1dm3 chociaz w tego typu zadaniu powinna byc podana objętość mieszaniny gazów mozna oblicz liczbę n n−liczba moli z równania PV = nRT
 m 
wiemy ze n =

a ponadto m mozemy wyznaczyc z podanej gęstosci m = d*v potem juz tylko
 M 
proste równanie nie wiem jak ty rozwiązywałas ale ten ułamek wyszedł ci zły powinien wyjsc ok 0,78
3 lis 13:30
Natasha : a czy mogłabym cię prosić o kolejne dwie liczby znaczące.. sprawdze wtedy, czy ten wynik będzie zatwierdzony na serwerze...
3 lis 14:38
Natasha : troche ja męcze co do tego zadania ale i ono mnie męczy... nawet jeśli założymy że V=1g/dm3 to
 m m 
wtedy...d=

⋀ V=1 ⇒ d=m ale masa roztworu.. ? więc dalej n=

w takim razie u
 V M 
nas M roztworu molowe to masa molowa propanu+ masa molowa butanu ?
3 lis 14:46
Natasha : i tu nam wyjdzie liczba moli n całkowite = n propanu + n butanu... a teraz jak n samego propanu... ?
3 lis 14:47
Natasha :
 ϱpropanu 
a czy można przyjąc że u=

czyli stosunek gestosci?
 ϱroztworu 
3 lis 15:03
Natasha : tak wogóle system mi przyjał wynik 0,3769 wiec taki jest poprawny emotka
3 lis 15:16
Mateusz: kasiulka co to za ink podałas mozliwe Natasha mozliwe ze ci dobry wyszedł ja chyba złą gęstosc przepisałem do obliczen teraz dopiero zauwazyłem ale dalej kontynuując wyznaczam M −czyi
 m 
srednią mase molowa gazu M =

potem układam proste rownanie liniowe
 n 
xC3H8*MC3H8+(1−xC3H8)*MC4H10 = M wyznaczam z tego x
3 lis 15:30
cziken: nie czaje o co biega z ta srednia masa molową gazu i z kąd ci wyszło to równanie
19 paź 16:34
gosia: oki mam jużemotka
19 paź 16:41